lauantai 6. lokakuuta 2012

Haukahduksia Espanjasta!Osa 1. Asettuminen maahan maan tapaan

”Mihin laitat koirat?”, kysyi aika moni, kun kerroin lähteväni viimeiseen työharjoitteluun Espanjaan ennen fysioterapeutiksi valmistumista. ”Otan ne mukaan”, oli minun automaattinen vastaukseni. Tietenkin, eihän koiraharrastaja voi koiriansa hoitoon jättää moneksi kuukaudeksi. Niinpä 12-vuotias cockerspanieli Roope ja 1,5–vuotias bordercollie Sisu aloittivat totuttelemisen lentobokseihin hyvissä ajoin ennen syyskuuta, jolloin lähtö Espanjaan oli edessä. Molemmille koirille lentomatka oli ensimmäinen, joten se toi pienen jännitysmomentin reissuun lähtemiseen. Koirat osoittautuivat kuitenkin hyviksi lentomatkustajiksi, sillä lentomatka ja siitä ”palautuminen” sujui ongelmitta. Sisu leikki lelullansa normaaliin tapaan jo Malagan lentokentällä, molemmat söivät heti asunnolle päästyä ruokansa ja Sisun ensimmäiset agilitytreenit toisena Espanjassa olo päivänä sujuivat normaaliin tapaan.  Syksyn vietto Aurinkorannikolla alkoi koirien osalta siis sujuvasti.

Koirien kanssa ulkomaille matkustaminen tuo luonnollisesti tietynlaisia lisäselvittelyjä eri asioihin. Sisu rokotettiin normaalien rokotusten lisäksi leptospiroosirokotteella. Tämän lisäksi molemmat koirat saavat koko Espanjassa oloajan sydänmatolääkkeen, sillä sydänmatoa on Espanjassa, varsinkin katukoirilla. Yksi kynnyskysymys oli vuokra-asunnon löytäminen, johon otetaan koiria. Onneksi sellainen löytyi pienen etsinnän jälkeen. Koirien kanssa liikkuminen ympäri Espanjaa on haasteellista, sillä täällä ei koiria, varsinkaan isoja, oteta julkisiin kulkuvälineisiin. Myös osa täällä toimivista lentoyhtiöistä sallii ainoastaan pienet, matkustamoon menevät koirat. Auton vuokraaminen on onnistunut, kunhan on vain löytänyt vuokraamon, jonka vuokra-autoihin saa ottaa koiria. Hotelleihin otetaan koiria suhteellisen hyvin, osa ottaa lisämaksun, toiset taas eivät. Ilman majapaikkaa en ole koirien takia jäänyt.

Roope ja Sisu rantapaseolla
 Ennen tänne tuloa minua hieman huolestutti kuinka selviän koirien kanssa katukoirista ja muista irtokoirista. Fuengirolan alueella ihmiset pitävät pääasiassa koiransa kiinni ja useimmat eivät anna koirien haistella toisiansa. Tietenkin on ihmisiä, ihan Suomen tapaan, jotka liikkuvat koirat irti välittämättä siitä haluaako muut heidän koiriansa jalkoihin. Suurin osa tällä alueella asuvista koirista on pieniä koiria. Toiset käyttäytyvät hyvin, mutta paljon on pienen pieniä karvakuonoja, joilla näyttäisi olevan suuri ego. Isot koirat ovat pääasiassa omistajansa hallinnassa. 

Kuukauden aikana minulle on sattunut kaksi tilannetta, jossa vastaan tullut koira on päässyt omistajansa hallinnasta. Ensimmäisessä tilanteessa maan nimikkokoira hyökkäsi minua ja Sisua kohden juoksulenkillä. Onneksi ehdin väistää autotien puolelle ja toisen koiran omistaja sai koiransa kiinni ennen kuin se ehti teroittaa hampaitaan Sisuun. Toisessa tapauksessa iso sekarotuinen koira riuhtaisi itsensä irti Roopen perään. Onni onnettomuudessa oli, että koiralla oli kuonokoppa. 
Välillä pikkukoiria saa hätistellä Roopen kimpusta pois. Sisun kanssa tätä ongelmaa ei ole, sillä sen koko tuo selvästi tiettyä kunnioitusta. Vaaralliseksi luokitetuilla koiraroduilla on tällä oltava kuonokoppa. Olen nähnyt kuonokoppia jonkin verran, yhden myös cockerspanielilla, joten kuonokoppa taidetaan laittaa yleisesti aggressiiviselle koiralle. Agilitykisoissa näytetään pitävän koiria aika paljon irti. Kisoissa olevat koirat tosin ovatkin pääasiassa sosiaalisia siellä suoritettavan sosiaalisen testin ansiosta.

Katukoiria Fuengirolan kaupunkialueella ei ole näkynyt. Käsittääkseni kaupunki pitää huolen siitä, ettei alueelle pääse pesiytymään katukoiria. Muualla liikkuessa katukoiria onkin sitten näkynyt sitäkin enemmän. Aika huonokuntoisen näköisiä ne ovat ja aina vaan toivon etteivät tule tekemään lähempää tuttavuutta koirieni kanssa. 

Fuengirolassa, tarkemmin Los Pacosissa, on Mãlagan provinssin ainoa koirapuisto. Siinä on kolme osaa. Yksi on tarpeiden tekoa varten, yksi koirien ulkoilutusta varten ja yksi koulutusta varten. Lisäksi puistossa on vesipiste niin koirille kuin niiden omistajillekin ja penkkejä omistajia varten. Koulutusosiossa on muutamia agilityesteitä, joten olen käynyt siellä muutaman kerran Sisun kanssa treenailemassa paremman treenipaikan puutteessa. Iltaisin, varsinkin viikonloppuna, koirapuiston ulkoilutuspuoli on aivan täynnä. Koiria on kaiken kokoisia ja siellä ne mellastavat suurimmaksi osaksi sulassa sovussa.

Sisu Los Pacosin koirapuiston agilitykentällä

Kuukausi Espanjassa oloa on nyt takanapäin ja koirat ovat sopeutuneet täällä elämiseen hyvin. Erityisesti Roope on virkeä ja se tuntuu nauttivan lämmöstä. Sisu on päässyt tähän mennessä kerran agilitykisoihin. Tulevan kuukauden aikana sillä on koitoksia edessä niin Alcericassa kuin Granadassakin. Lisäksi meidät on kutsuttu Malagaan kv-koiranäyttelyn agilitynäytökseen. 

Kisakokemuksista kerron ensi kerralla!

Saludos,

Helena, Roope ja Sisu