torstai 8. lokakuuta 2015

Mentaalivalmennusta haulaisille talvikaudellaAgility on laji, joka kuin varkain vie mukaansa vähän kerrallaan. Aluksi ajattelet vähän puuhastella jotain pientä yhteistä koiran kanssa. Jos koira tykkää lajista kuin hullu puurosta, niin kohta huomaat jo suunnittelevasi ensimmäisiä kisoja ja mitä enemmän opit lajista sitä enemmän opit miten paljon opittavaa vielä onkaan edessä. Lajiin syventyminen tuo mukanansa liudan muita mietittäviä asioita oheispalveluista. Koiralle hierojaa, fyssaria, bot-tuotteita, palautusjuomaa jne. Mutta huomaan, että monesti ihminen unohtuu. Kyllä koirani käy hierojalla, vaan en minä! Koira saa aina palkkansa, sillä on kivaa treeneissä ja kisoissa mutta itse huomaan kamppailevani oman pääkoppani mörköjen kanssa. Toivottavasti mörköni eivät kovin hauku koiralleni, lienee parempi, että se niistä ihan tietämätön.


Niinpä oli tosi kiva kuulla haun tarjoavan alustusluennon mentaalivalmennusta jäsenilleen. Ensimmäinen kerta oli ilmainen, jonka jälkeen valmennukset jatkuvat koko loppuvuoden edullisin maksuin.

Purinan kahvio oli melkein täynnä ja paikalle oli saapunut Anne Talvitie, joka on myös Sagin Top Teamin valmentaja sekä tällä että edellisellä kaudella. Anne on NLP Trainer, rentoutusohjaaja, suggesto-ohjaaja, hypnoosiohjaaja, sosiaalipanoraama-asiantuntija ja sensomotoriikka-asiantuntija.Agilityn lisäksi Anne on valmentanut esimerkiksi endurokilpailijoita.


Anne kyseli vähän taustoja paikalle tulleilta ja kävi läpi parin tunnin aikana simppeleitä mutta tehokkaita tekniikoita mielen valjastamisen sopukoihin. Ilmapiiri oli rento ja ihmiset jakoivat avoimesti kisakokemuksiaan ja fiiliksiään ryhmän kesken. Anne korosti, että jokaiselle mentaalivalmennus on henkilökohtaista ja myöskin käytettävät tekniikat. Mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle. Ihmiset tarvitsevat henkilökohtaista valmennusta, koska haasteet ovat jokaisella myös erilaiset. Toisella saattoi jännitys karata liian korkeksi, toista taas vaivasi se, ettei jännittänyt yhtään tai jopa vähän oli luovuttanut jo ennen suoritusta. 

Annen keskusteluissa yhdistyivät mieli, keho ja kieli ja Anne kävi läpi aikajana-ajattelua ja miten tapahtumat määrittelee merkitys ja vasta siitä syntyy koettu tulos (tunne). Luennolla mietittiin yhdessä kerroimmeko me tarinoita vai koimmeko ne itse. Jos halusimme muuttaa tulosta, ei meidän tullut muuttaa vain toimintaamme vaan itseasiassa minäkuvaamme. Anne antoi hyviä käytännön pieniä esimerkkiharjoituksia asioiden merkityksen muuttamisille, joita harjoittelimme yhdessä. Moni kaipaili agilityssä joskus koettuja flow –tiloja ja Anne kuvasi miten niiden kokemiseen vaikuttaa tietoinen tekeminen ja tiedostamaton tekeminen.


Mikä parasta, nämä tekniikat soveltuvat käytettäväksi ihan mihin vaan elämän muuhunkin tilanteeseen, oli sitten kyse esim. parisuhteesta tai työpaikan haasteista.

Mentaalivalmennus jatkuu pienryhmässä. Ryhmä kokoontuu loppuvuoden aikana viisi kertaa maanantaisin klo 18:00, 1.5-2h kerrallaan, paikkana Purinan buffa. Osallistujia ryhmään otetaan 15-20.

Valmennuspäivät: 12.10, 26.10, 9.11, 23.11, 7.12

Vielä mahtuu mukaan! Suosittelen lämpimästi osallistumaan!

Teksti: Hanna Streng & kuva Yasmin Eklund

Ajatukset lentoon ohjaajallekin, ei vain koiralle -tuumii kerrynterriri Roxy