maanantai 26. lokakuuta 2015

Syyskisat 26.9.2015


Syyskuun loppupuolella kisattiin taas perinteiset Haun syyskisat. Lauantain kisa-aamu antoi viitteitä oikein kosteasta syysilmasta, mutta pian jo aurinko ilmaantui taivaalle antaen oikein ihanan kisailman. Kilpailut käytiin kahdella kentällä ja lauantai oli pyhitetty kolmosluokan koirakoille. Ulkokentällä oli Marjo Heinon tuomaroimat hyppyradat ja sisällä hallissa oli Markku Kaukisen agilityradat. Aamu aloitettiin rataan tutustumisilla, jonka jälkeen kilpailijat siirtyivät hyppyradalle. Ensimmäisenä vuorossa olivat medit aloittaen kilpailu-urakkansa A hyppyradalla. Kaiken kaikkiaan tällä radalla koirakoita kilpaili 25, ihanneaika oli 44s ja etenemä 3,5m/s. Kaiken kaikkiaan tuloksia tältä radalta tuli 11. Kuusi ensimmäistä saivat hienot nollatulokset ja näistä nopeimman suorituksen tekivät Jonna Kannisto ja Shetlanninlammaskoira Nana (HSKH) -13,01. Toiseksi sijoittui Jade Erkko Espanjanvesikoira Esson (BAT) kanssa tuloksella 11,35. Tiukka vääntö käytiin kolmannesta sijasta, jonka kävi Heikki Järvinen itsensä ja koiriensa Hellun ja Sallin kanssa. Eroa syntyi 0,24s Hellun eduksi ja näin Heikki Järvinen (HAU) nousi kolmannelle palkintokorokkeelle tuloksella -10,37.

Seuraavaksi medit kilpailivat sisällä Markku Kaukisen tuomaroimalla agilityrata B:llä. Kaiken kaikkiaan radalla pyörähti 30 koirakkoa. Ihanneaikaa radalle kertyi 45s ja etenemä radalla oli 3,5m/s. Tuloksia syntyi jopa 14, joista nollia saatiin yhdeksälle koirakolle. Näistä nopeimman ajan räväytti sekuntikelloon Outi Korhonen Shetlanninlannaskoiransa Halon (HAU) kanssa tuloksella -10,91. Toiselle sijalle hienosti ylsi Sami Oksa Kooikerhondje Lexin (HAU) kanssa. Kolmanneksi tuli hienosti Laura Nikkola espanjanvesikoira Tinkan (HAU) kanssa tuloksella -8,38. Kolmoisvoitto siis Helsingin Agility Urheilijoille. Mainittakoon vielä, että yhdeksästä nollasta seitsemän napsahti kotiseuran hyväksi.

Seuraavaksi Medit siirtyivät taas ulkokentälle Hyppyrata C:n kimppuun: ihanneaikaa radalle kertyi 40s ja etenemä 3,5m/s. Tällä radalla tuloksia sateli. Nollatuloksia 27 koirakosta ansaitsi peräti 15 koirakkoa ja kaikkiaan tuloksia kirjattiin 23. Voiton vei Jade Erkko Essonsa kanssa tuloksella -10,39, toiseksi tulivat Ville Liukka ja Oodi ( HAU) ja kolmanneksi Mia Hyrskylahti ja Natso ( MÄNTS) -10,03. Tämä kierros olikin Perrojen juhlaa.

Viimeiseksi medeillä oli edessään agilityrata D, jossa ihanneaika oli 45s ja etenemä 3,5m/s. Tällä radalla ei tuloksilla juhlittu. Kaiken kaikkiaan koirakoita radalla nähtiin 25 ja tuloksia 9. Näistäkin vain viisi olivat nollia. Ylivoimaisesti nopeimman ajan tikkasi kelloon Mia Hyrskylahti koiransa Natson kanssa ajalla -11,04. Toiseksi sijoittui Laura Nikkola Tinkan kanssa ajalla -9,46 ja kolmannelle korokkeelle nousi Katja Kumpulainen Shetlanninlammaskoiran Uunon ( JAU) kanssa ajalla -8,87.  

Medien jälkeen radalle päästettiin minit. Ratojen järjestys pysyi samana ja aloitus tapahtui ulkokentällä hyppyradalla A. Ihanneaikaa lyhennettiin 40s, mutta etenemä pysyi samana ja koirakoita radalla nähtiin 20. Kokonaisuudessa tuloksia saatiin radalta 14, joista nollan tehneitä 9 ja saatiinpa kirjattua vielä yksi yliaikanollakin. Kärkikolmikolla taistelivat tutut koirakot ja tällä kertaa voiton veivät kotiseuran edustajat Iida Vakkuri ja Hunni ajalla -11,22. Toiseksi tulivat Outi Korhonen ja Aino, jotka myös edustivat järjestävää seuraa. Kolmannelle pallille nousivat Jenna Caloander ja Neon (ATD) ajalla -10,64. Palkintokorokkeella siis juhlittiin Shetlanninlammaskoirien kolmoisvoittoa.

Agilityrata B:llä ei minien kohdalla päästy juhlimaan. Ihanneaika ja etenemä pysyivät samoina kuin medeillä. Koirakoita kaikkiaan oli 23, mutta tuloslistalla komeili ainoastaan 7 tulosta, joista yksi oli nolla. Nipin napin ihanneajan alittivat Kirsi Eloranta ja Milla Mittelspitz ajalla -0,20. Toiseksi tuloksella 5 tulivat Liivika Pärg Ja Kääpiövillakoira Mirka (EST) ja kolmanneksi tuloksella 10,00 Tinka Kajander Länsigöötanmaanpystykorva Odin kanssa.

Hyppyrata C osoittautui vaikeammaksi kuin medeillä. Ihanneaikaakin minit saivat 4s enemmän näin ollen 44s, etenemän kuitenkin pysyessä samana. Tuloksen saivat 17 koirakosta kymmenen, mutta vain neljä nollatulosta kirjattiin ylös ja näistäkin yksi oli yliaikaa. Ylivoimaiseen voittoon ylsi Outi Korhonen Ainon kanssa tuloksella -11,53 seuraavaksi hopeamitaliaan pääsi kiillottamaan Liivika Pärg Mirkan kanssa ajalla -8,60 ja kolmannelle korokkeelle nousi Simo Kerkelä Parsonrussel Sinnin kanssa tuloksella -7,57.

Viimeinen minien rata agility D aloitettiin 18 koirakon voimin. Tälläkään radalla ei päästy nauttimaan puhtaista ratasuorituksista kuin vain kahden ensimmäiseksi sijoittuneen koirakon tiimoilta. Voiton vei tällä kertaa Outi Korhonen Ainon kanssa tuloksella -9,14 ja toiseksi tulivat Iida Vakkuri ja Hunni -7,47. Kolmannelle sijalle tulivat Anniina Lantta ja Cocerspanieli Demi (KSSK) yliaikanollallaan 1,13. Kaiken kaikkiaan tuloksia saatiin 10.

Kerrassaan hienon kisapäivän päättävät maksit, jotka aloittavat urakkansa tuttuun tapaan A hyppyradalta jossa ihanne aika oli 44s ja etenemä 3,5m/s. Tuloksista saimme nauttia, mutta hienoja nollia kirjattiin vain kolmelle ensimmäiseksi sijoittuneelle koiralle. Korkeimmalle korokkeelle nousivat Anu Sundell Bordercollie Maxin ( HI-HA) kanssa tuloksella -12,11 ja näin vastaanottivat Sertin. Toisesta ja kolmannesta sijasta käytiin tiukka kamppailu, jossa toiseksi tulivat Liisa Männistö Bordercollie Capo (JAU) ajalla -11,59 ja kolmannelle sijalle Joona Sumela ja Bordecollie Rusina (HSKH) ajalla -11,54 vain 0,05 sekunnin erolla.

Agilityrata B oli tuloslistalla hienoa luettavaa. Koirakoita nähtiin 35 ja niistä tuloksen itselleen nappasivat 22 koirakkoa. Ihanneajan 45s alittivat 12 koirakkoa, joista nopeiten radan selvittivät maaliin Mira Pihlajamäki ja Bordecollie Zup ( LÄG) ajalla
-10,19. Toiseksi tulivat Bordecollie Tuumis Pumpula ja ohjaajansa Misa Riiali (RIMA) ajalla -9,42. Kolmas Bordercollie Breeze ja ohjaajansa Pirjo Yli-Juuti
(HAU) kellottivat kolmanneksi nopeimman ajan -9,31.

Hyppyrata C:n ihanneaika makseille oli sama kuin medeille ja etenemä myös. Koirakoita radalla nähtiin 38, joista tuloksen saivat 19. Nollatuloksia kirjattiin jopa 10, joista nopeimman ajan kellotti Pirjo Yli-Juuti ja Breeze tuloksella -10,20. Loistavalla ratasuorituksella vastaanottivat myös Sertin. Toiseksi tulivat Bordercollie Vea ja hänen ohjaajansa Heli Järnefelt (JAU) ajalla -9,98 ja kolmannen sijan korkkasivat Liisa Männistö Capo ajalla -9,84.

Kisan päätösrata agility D oli tulostensa puolesta laihaa lohtua. Rataa suorittamaan pääsivät 28 koirakkoa ja vain seitsemän saivat tuloksen. Näistäkin vain neljä olivat hienosti alle ihanneajan ja vailla ratavirheitä. Voittoon singahti kirkkaasti Janne Rajala ja Bordercollie Leo (ACE) ajalla -11,25. Toiseksi ylsi Joona Sumela ja Rusina tuloksella -11,81 ja kolmannelle korokkeelle kapusi Veera Korhonen Australian paimenkoira Saran (HAU) kanssa tuloksella -7,88.

Tuomarit kommentoivat kolmosluokan ratoja melko vähän. Marjo Heino kertoi ratojen syntyneen intuitiolla ilman mitään tiettyä teemaa. Radat syntyivät helposti ja eivät yllättäneet tuomaria suuresti. Markku Kaukisen radoilla tavoitteena olisi pitää se koira hanskassa. Kuitenkaan mitään teemaa ei ratoihin ollut. Yllätyksenä Kaukiselle agilityradoilla tuli minien vaikeudet, etenkin tuolla B radalla. Keppikulma oli vaikea ja siihen moni kompastui.

Kirjoittanut Netta Siltanen